Lettungvektsekstravaganza i Stockholm!
UFC

Av Andreas Lagaard, UFC-kommentar.

Se UFC Fight Night fra Stockholm på Viaplay fra klokken 15.30 lørdag 1. juni!

De aller største gutta som liker et godt måltid eller to og som ikke er fan av overdreven cardiotrening befolker tungvektsdivisjonen.

Men i lettungvekt er det de atletiske store mennene som hersker. Gutter på 100 kilo pluss som langt overgår tungvekterne i hurtighet, kondisjon og som regel også teknisk kompetanse.

Og nå på UFC Stockholm får vi tre matcher i vektklassen, tre matcher med potensielle motstandere for våre egne to, verdensklasse, 93-kilofightere i Marthin Hamlet Nielsen og Kenneth Bergh, som begge står på kanten av en UFC-kontrakt.

Veldig interessante kamper med norske øyne altså. Og action blir det nok også når svære atleter med masse slagkraft skal gyve løs på hverandre!

La oss analysere disse 3 først:

Hovedkampen-

Svenske Alexander Gustafsson mot amerikaneren Anthony Smith. Begge kommer av et tap mot tittelholder Jon Jones, men hvem av dem vil kunne påtvinge den andre sin vilje her?

Gustafsson har jo vært en toppfighter siden han med knappest mulig hjemmedømmingsmargin tapte mot Jones i 2013. En kompetent bokser, overraskende bra bryter og mer enn solid nok grappler har sikret han seire mot alle foruten de aller aller beste siden da.

Anthony Smith på sin side er like høy og stor i ramme som Gus, men har for det meste kjempet i middelvekt og piningen ned i kilo har gitt han en brokete record. I fjor bestemte han seg for å gå opp en vektklasse og vips så stoppet han tre toppfightere der på rad og fikk seg en tittelsjanse. Smith er også kompetent i alle de tekniske områdene innen MMA om dog ett hakk bak Gus på alt annet enn ren KO-kraft. Han har dog et vanvittig hjerte og en vilje av stål som har hjulpet han til å komme tilbake i tøffe kamper og vinne.

Dette er jo store menn som svinger hardt så en klokkeren treffer fra en av dem kan fort snu kampen. Men Gus er som sagt både bedre teknisk dog også mer erfaren mot motstandere av det høyeste nivå og hans boksing og bryting er nok for kvass for Smith. Mentale faktorer kan muligens spille inn da Gus kan være demotivert etter to tap mot Jones og bare en mikroskopisk mulighet for en ny tittelkamp. Uten ordentlig fokus kan Gus bli overveldet av Smith som elsker å gjøre kamper om til sluggfester.

Men Gus er en toppidrettsutøver i sin beste alder og vil nok ikke la seg prege av dette og kommer nok til å enten vinne på poeng eller stoppe Smith sent.

Co-main-

Engelske Jimi Manuwa mot østerrikske Aleksandar Rakic. Veteranen Manuwa mot nykommeren Rakic.

39 år gamle Manuwa har bare vært aktiv som proff i snart 11 år, men har krønsjet mange utøvere på sin vei. Veldig sterk atlet med masse kraft, men kommer nå av 3 tap og begynner muligens å sakke ned pga alderen.

Rakic er en solid kickbokser med brukbart allround teknisk nivå, men ble klasket ned av ikke veldig superfarlige Devin Clarke flere ganger i forrige kamp. Manuwa har vært en mye bedre utøver enn Clarke gjennom flere år, men har han blitt for gammel?

Mulig at Rakic kan treffe den svekkede haka til Manuwa, men Manuwa bør ha nok igjen på tanken til å sette nykommeren på plass. Dette kan fort bli en kul kamp med heftig kickboksing og Rakic er vanskelig å stoppe så dette blir nok en poengseier til Manuwa.

På underkortet-

Der har vi serbiske Darko Stosic mot amerikanske Devin Clarke. En bra kickbokser mot en bra bryter. Stosic sin record på 13-1 ser veldig imponerende ut, men standarden på motstanderne har vært såpass relativt lav.

9-3 Clarke har gått på noen smeller i UFC-karrieren sin men har god bryting dog tenderer han til å slite seg ut til tider.

Stosic ser veldig kompetent ut både stående og i brytinga og bakkekampen mot de han har møtt så langt, men han har aldri møtt noen av Clarkes kaliber. Han har tunge spark og boksing så han kan felle Clarke der, men amerikaneren har slått brukbare motstandere før og om ikke jetlaget tar han blir det fort en poengseier på bryting til han.

Kvinnekamper-

Det er også to tøffe kvinnekamper på underkortet som vil avgjøre hvem som skal opp og frem i divisjonene.

Amerikanske Tonya Evinger skal gå mot hjemmefavoritten Lina Länsberg i bantamvekt.

Bryteren Evinger var mester i Invicta før hun gikk over til UFC, men har gått på 2 rake tap på TKO etter å ha vært kjent for tøffheten sin siden debuten i 2006. Det var riktignok mot Cyborg og stjerneskuddet Ladd.

Verdensmesteren i thaiboksing Länsberg har også fått smake Cyborgs og Ladds knyttnever og har for det meste stolt på kontroll i thaiclinchen for å vinne på poeng i UFC.

Tøff match for Länsberg som må sette et heldig kne eller albue i clinch for å vinne mot en overlegen bryter som nok vil kontrollere henne fra topp og stoppe henne på TKO i runde 2 eller 3.

I fjærvekt skal EM- og SM-mesteren i thaiboksing, Bea Malecki, forsvare Sveriges ære mot brasilianske Eduarda Santana.

Santana er en volumkickbokser som er 3-0, men har ikke gått kamp siden 2017 og kan nok muligens vinne dette på bakken om hun får ned Malecki.

Men Malecki er 180 cm høy og skarp stående og har kompetent defensiv bryting og vil stemple billetten sin mot toppen av en meget liten kvinnelig fjærvektsdivisjon med en mesterklasse i thaiboksing på poeng.

Resten av kortet-

Finsk-irakiske Makwan Amirkhani mot engelske Chris Fishgold i fjærvekt. Chris er tidligere Cage Warriors-mester og er sterk stående, i brytinga og er giftig på bakken. Makwan er dog en overlegen atlet og bryter og har kun ett knapt tap mot Arnold Allen i UFC. Forvent at Fishgold blir liggende mye på rygg og spise slag for et poengtap.

I lettvekt skal to råe atleter med hver sin spesialitet gjøre opp. Danske Damir Hadzovic skal ta seg av amerikanske Christos Giagos. Hadzovic er en tøff stående fighter med mye slagkraft. Giagos er en rutinert bryter som kan ta ned de fleste. Denne kampen avgjøres om Giagos sin kondisjon tåler å stadig ta ned og holde nede Hadzovic som scrambler som et vilt dyr på bakken. Giagos er kjent for å kjøre et for høyt tempo for kondisjonen sin og da vil nok Damir stoppe han i slutten av runde 2 eller 3 på en brutal TKO.

Den svenske thaiboksingsluggeren Daniel Teymur kommer av 3 tap, men vil gjøre dette til en vill fjærvektskrig som vanlig mot den ubeseirede koreanske UFC-debutanten Sung Bin Jo. Teymur har dog ikke stoppet noen på UFC-nivå og om han ikke klarer å senke en motstander så blåser han fort ut all gassen sin så motstanderen kan ta over. Jo har sterk kondis og vil nok ikke gå på en smell tidlig og vil sannsynligvis ta dette på poeng.

Rostem Akman, “Kurdimus Prime”, er en populær svensk fighter som hopper inn på kort varsel for å gjøre sin UFC-debut i weltervekt mot russiske Sergey Khandozhko. Rostem gikk sin forrige kamp for bare 4 uker siden og fikk seg noen ordentlige karameller da. Men han er en solid kickbokser med slagkraft, brukbar bryting og grappling. Sergey er også debutant i UFC, men har 26 flere kamper enn Rostems 5… Russeren har jo også fått en full treningsleir og hvem vet hvor bra Akman har fått forberedt seg. Men Rostem har ordentlig krigerhjerte så han klarer nok å sette frykten i russeren med slagkraften sin i en tøff poengseier.

Et lettvektsoppgjør mellom nok en tidligere Cage Warriors-mester i Stevie Ray mot tidligere verdensklasse BJJ-utøver Leonardo Santos er også på plakaten. Ray startet karrieren i UFC med brask og bram, men har ikke klart å hevde seg mot den jevne standarden av fightere i UFC og selv om han er en brukbar atlet og teknisk solid ser han ikke ut til å ha noe håp om å nå tittelsjanser. Santos har ikke tapt siden 2009 og er ubeseiret i UFC, men er 10 år eldre som 39-åring og har ikke gått kamp siden 2016. Veldig vanskelig kamp å spå utfallet på, men Santos har ikke tapt i UFC av en grunn. Ville svinger og nedtagninger og kontroll for en poengseier til brasilianeren.

Den tyske judomesteren Nick Hein møter Frank Camacho fra Guam i lettvekt. Hein har utviklet seg til en kapabel poengkickbokser i UFC, men bruker judoen sin sært lite. Camacho er en hyperaggressiv bryter som er tøff stående og har god grappling på bakken og det presset han setter vil smelte Heins mer konservative stil. Camacho på TKO.

Siste kampen på kortet er den spanske grapplingspesialisten Joel Alvarez mot italieren Danilo Belluardo, også i lettvekt. Alvarez har fin grappling og drar nok ut Belluardo her, men det spørs om hans grapplingnivå kan gjøre han kompetitiv i verdens tøffeste vektklasse.

Se UFC Fight Night fra Stockholm på Viaplay fra klokken 15.30 lørdag 1. juni!

Nyheter