STOKKE: Stjernekampen
Fotball

Champions League-finalen ser du på Viasat 4 og Viaplay klokken 21.00 1. juni. Vi starter oppladningen allerede 09.00!

Alle ønsker seg i utgangspunktet to lag fra forskjellige land i en finale i Champions League. Men når det først skulle bli sånn, at det igjen blir to lag fra samme nasjon, så vil en finale mellom Liverpool og Tottenham, på nøytral grunn i Madrid, bli heftig.

Og er det ikke litt merkelig, når en finale for største gang siden 2013 spilles uten et spansk lag – som har hatt syv av de ti siste finalistene – så spilles kampen i Spania, i Madrid på Atletico Madrids vakre Wanda Metropolitano?

Så er Spania representert også i 2019. Og nei, jeg har ikke glemt spanske Fernando Llorente, som kan bli en finalejoker.

Det er flust med gode spillere på begge finalelagene i 2019. Spillere av en slik kvalitet, hvor det står skrevet i skriften at de er blant de aller beste i sin posisjon.

Begge lagene har fantastiske skuddstoppere og matchvinnere i hvert sitt mål. Både Liverpools sisteskanse Alisson og Tottenham-kaptein Hugo Lloris kan bli matchavgjørende for sitt lag.

Liverpools gigant i midtforsvaret, nederlenderen Virgil Van Dijk, er noe så sjeldent som lagets største stjerne og viktigste spiller. Det er det ikke så ofte vi sier i dagens moderne fotball, hvor nesten alt fokus er på de offensive spillerne. 

Van Dijk syr samme hele dette fantastiske byggverket til Jürgen Klopp, som noen midtstopper knapt har gjort før ham.

Hos Tottenham ser det ut til at lagets største stjerne, spissen Harry Kane, rekker finalen, om ikke annet for å kunne ta plass som innbytter, og det vil gi Tottenham et løft.

Underveis på denne kronglete reisen fra gruppespillet, hvor begge lagene sto i reell fare for å bli slått ut, og frem til finalen, så er det skapt også helter. De som tok ansvar når det var som viktigst. 

Liverpools keeper Alisson, som kom susende ut fra målet som en håndballkeeper, og stoppet Napoli-spiss Arkadiusz Milik, i det 92. minuttet av den siste kampen i gruppespillet.

Hadde Milik skåret hadde Liverpool vært ute. Mest sannsynlig.

Hugo Lloris reddet straffesparket fra Manchester Citys Sergio Agüero i kvartfinalen.

Lucas Moura, som utlignet til 1-1 for Tottenham borte mot Barcelona, i siste kamp i gruppespillet, som førte Tottenham til sluttspillet.

Eller samme Moura, som skåret tre mål i andreomgang borte mot Ajax i en hysterisk og dramatisk semifinale i Amsterdam.

Eller begge klubbenes vanvittige snuoperasjoner i den siste kampen i semifinalen, når det så som mørkest ut for begge to?

Skal jeg likevel velge meg to stjerner foran denne finalen, så velger jeg meg de to managerne.

Uten Jürgen Klopp og Mauricio Pochettino på trenerbenken, så ville ikke denne reisen vært mulig for hverken Liverpool eller Tottenham.

To lagbyggere, motivatorer, utviklere, strateger og ledere i klassen XXL.

Begge to har den egenskaper at de ikke trenger å bruke penger for å få til store prestasjoner. De er begge fenomenale i faget som spillerutviklere.

De gjør ukjente spillere til stjerner. Og de skaper store lag uten å kjøpe store stjerner for å få det til.

Jürgen Klopp har tapt to finaler i Champions League. Én med Borussia Dortmund (mot Bayern München i 2013) og i fjor mot Real Madrid i Kiev.

Mauricio Pochettino er i sin første finale.

Og jeg tror tyske Jürgen Klopp føler på et enormt press etter å vinne et trofé igjen. Et større press enn hva Pochettino føler på.

Jeg tror finalen blir jevn, svært jevn. Kanskje blir den ikke en gang avgjort etter 90 minutter, og at ekstraomganger og straffesparkkonkurranse må til?

Skulle ønske at jeg hadde muligheten til å overvåke treningene til begge klubbene før finalen. Se begge managerne «in action». Hvordan de fremstår i hver sin spillergruppe.

Fokuset, tenning og spenningsnivået, om de er som de ellers er, eller om spillerne i begge klubbene merker at dette er noe helt spesielt.

Liverpool har tapt sine to siste finaler. Det kan bety at man legger litt ekstra i vinne denne mot Tottenham, som både kan være en fordel og en ulempe.

Hvem takler det psykologiske spillet best – Klopp eller Pochettino?

Om en knapp uke har vi fasiten. 

Og vi kan ikke gjøre noe annet enn å vente, vente på noe som blir topp underholdning.

Det er det eneste jeg er 100 prosent sikker på.

Roar

Nyheter