STOKKE: Blir «Løvenes Konge» finalejokeren?
Champions League

Fortsatt så kan vi undre oss over hva som skjedde i pausen i semifinalekampen mellom Ajax og Tottenham i Amsterdam.

Noe må det ha vært, fordi kampen endret helt karakter de siste 45 minuttene.

Min teori er følgende: Da Ajax sin manager Erik Ten Hag og spillerne hørte at Tottenham hadde satt store og sterke Fernando Llorente i oppvarming, så endret det betingelsene foran de siste 45 minuttene.

Jeg tror både manageren, og stopperparet Matthijs de Ligt og Daley Blind, visste at det kom til å bli en helt annerledes fotballkamp, når en av de sterkeste fotballspillerne på planeten kom inn.

Det hensynstok Ajax og ble spilt mye lavere ned mot eget mål. Som er dumt med Llorente på banen.

Tottenhams svært dyktige manager Mauricio Pochettino, har etter hvert funnet ut hvordan han bruker den 193 centimeter høye baskeren best mulig.

Og det er ikke å spille som om han er en kopi av Harry Kane.

Når Harry Kane spiller så spiller Tottenham en nydelig fotball langs gressteppet, med Fernando Llorente som spiss, så spiller Tottenham nå en mer direkte fotball.

Litt forenklet, litt «gammeldags britisk», men med spillere som har mye bedre ferdigheter.

Lengre oppspill til Llorente, som binder opp begge stopperne, som er i stand til å vinne denne fysiske «krigen» og hvor Tottenham fyller etter i rommene rundt krafttspissen.

På grunn av oppmerksomheten Fernando Llorente fikk fra Ajax-spillerne, så fikk blant annet «matchvinneren» Lucas Moura de rommene han trengte, til å snu kampen og skåre tre mål.

Denne måten å spille på, kler også den dynamiske og fysisk sterke midtbanespilleren Moussa Sissoko godt.

Liverpool har vært et bedre lag enn Tottenham denne sesongen, og selv med en friskmeldt Harry Kane tilbake, så er Liverpool favoritter. Ikke store favoritter, men dog favoritter.

Hvis Mauricio og Tottenham legger opp til sin ambisiøse fotball med å spille seg ut bakfra, for enhver pris, så tror jeg Liverpool, som er ekstremt dyktige til å presse høyt og hardt, vil tvinge frem mange feil som generer målsjanser.

Om Tottenham velger å spille lengre, enklere og flytte spillere etter oppspillene, så kan de gi Liverpool mer trøbbel.

Tottenham må flytte ballen så langt unna eget mål som mulig, så lenge som mulig.

Liverpools midtstopper Virgil van Dijk er sannsynligvis verdens beste i sin posisjon denne våren. Nederlenderen dominerer mot alle, og er helt sjef i midtforsvaret.

Men selv van Dijk kan få trøbbel mot Fernando Llorente.

Llorente vet at han er skremmende å møte, uredd og kjempesterk som han er, og vi så at selv et av Europas største talenter, Ajax-stopperen Matthijs de Ligt, for første gang på lenge, tapte flere dueller enn han vant.

For meg blir dette det største spørsmålet i forbindelse med finalen. Vil Mauricio Pochettino kaste sin største stjerne (Harry Kane) direkte inn på finalelaget, og utfordre Liverpool med å spille den fotballen som har begeistret så mange de siste sesongene, eller vil han gjenskape andreomgangen fra oppgjøret mot Ajax?

Uansett om han starter eller ei, Fernando Llorente kan bli en finalejoker. Fordi Tottenham kan endre kampbildet med ham på banen.

Kallenavnet «Løvenes Konge» fikk Llorente for øvrig da han spilte for spanske Athletic Bilbao. Den baskiske klubben har kallenavnet «løvene» – og Llorente var så god og viktig for dem, at han fikk påklistret navnet «Lion King». Han som gikk foran og tok det største ansvaret.

Og nå skal«Løvenes Konge» tilbake til sitt Spania, til hovedstaden Madrid.

Hva nå det enn måtte bety?

Roar

Nyheter