STOKKE: Det er mye å takke Guardiola for!
Fotball

I mange sesonger så vi toppklubber som klart prioriterte serien og Champions League, og nedprioriterte de hjemlige cupene.

Som kan være til å forstå.

Det hevdes at Pep Guardiola er svært krevende å spille under. Lærerikt og inspirerende, men krevende.

Fordi kravet til optimal prestasjon er konstant. Og hele tiden.

Katalaneren «pisker» sine utvalgte til deres ytterste, mentalt og fysisk, for å kunne dominere og vinne kamper slik han ønsker det.

Det er bare èn vei, og det er hans vei.

Det publikum får tilbake for inngangspengene er begeistring. Nesten hver gang. En begeistring som er til å ta og føle på.

Det spiller liksom ingen rolle om det er ligacup, FA-cup, Champions League eller seriekamp mot Liverpool. Guardiola går rundt på sidelinjen med «joysticken» og maner spillerne sine i angrep.

Holdningene, og respekten, Pep Guardiola har til både motstandere, motstanderens og egne supportere – er stor idrett. Og en gave til fotballen.

Onsdag skulle vesle Burton Albion, fra nivå 3 i engelsk fotball, spille sin første semifinale i klubbens historie, nettopp mot Manchester City.

Og de visste hvordan Rotherham ble overkjørt sist helg, da de tapte 0-7 for samme motstander på samme bane. Rotherham spurte pent før kampen, noe humoristisk, om Guardiola kunne vise hensyn og stille med et svekket lag.

Søknaden ble definitivt ikke innvilget. Manchester City var like begeistret i den kampen som de var noen dager tidligere, da Bernardo Silva og kompani løp sokkene av seg, og slo Liverpool.

Dette er Guardiolas verk, Guardiolas begeistring og Guardiolas profesjonalitet. Og den er tydeligvis svært smittsom.

Man skulle tro at Rotherham og deres supportere var slagne etter stortapet sist helg, men den gang ei. De fikk en erfaring og opplevelse for livet. De storkoste seg etter å ha møtt et av verdens beste fotballag.

6000 tilreisende supportere sang for full hals i 90 minutter. De nøt hvert sekund.

Velkjente Nigel Clough, manager i Burton Albion visste alt dette før onsdagens kamp, og sa til sine spillere at de skulle nyte dette øyeblikket. Uansett ville det bli et minne for livet.

Det Clough visste var at Manchester City kommer jagende ut av startblokkene. Sprudlende og entusiastiske ønsker de å eie ballen så lenge som mulig. Og da de mistet den kom de til å prøve å vinne den tilbake på så få sekunder som mulig.

Det endte til slutt 9–0 til de lyseblå på Etihad.

Fordi det er like viktig å vinne mot Burton Albion og Rotherham som mot Liverpool. Det kalles vinnerkultur og det er det Pep Guardiola har skapt i Manchester City.

Og derfor så jublet laget hemningsløst da de vant den minste av de fire turneringene de deltok i forrige sesong.

Som de vil gjøre om de gjenskaper dette i 2019.

Ofte har klubber som Guardiola trener måtte betale en pris fordi de spurter et helt maraton. Her er det ikke noe lureri bak i feltet. De stuper i front og vil lede fra start til mål.

Kanskje derfor har både Barcelona, Bayern München og Manchester City fått en reaksjon, en formsvikt når de store avgjørende kampene har vært spilt i Champions League.

Alternativt skulle Pep Guardiola ha spart sine viktigste menn i de minste cupene, men det ofres tydeligvis ikke en tanke.

Han vil tydeligvis prøve å spurte en maraton fra start til mål. Helt til han holder hele distansen.

Og det skal fotballen takke ham inderlig for.

Og spesielt de som har Manchester City på alle måltidene og følger klubben i tykt og tynt.

Respekt heter det. Og gjensidig respekt.

Roar

I mange sesonger så vi toppklubber som klart prioriterte serien og Champions League, og nedprioriterte de hjemlige cupene. Som kan være til å forstå. Det hevdes at Pep Guardiola er svært krevende å spille under. Lærerikt og inspirerende, men krevende. Fordi kravet til optimal prestasjon er konstant. Og hele tiden. Katalaneren «pisker» sine utvalgte til […]
Nyheter