STOKKE: Fellesnevneren, legenden, avdøde Johan Cruyff
Champions League

Da de første ryktene om et eksepsjonelt fotballtalent var i emning i Zagreb, så handlet de om at dette skulle bli Balkans Johan Cruyff.
Når en spiller nå utviser et fotballtalent av de helt sjeldne, i avdøde Johan Cruyffs moderklubb Ajax, så må han tåle å leve med stempelet, den «nye» Johan Cruyff.

Førstkommende tirsdag så møtes Real Madrid og Ajax til returkamp i åttendedelsfinalen i Champions League. En duell i kampen som kan bli avgjørende for utfallet er duellen mellom Balkans Cruyff, Luka Modrić og Ajax’ «nye Cruyff», stjerneskuddet Frenkie de Jong.

Luka Modrić har virkelig levd opp til forventningene. Først i Dinamo Zagreb, siden i Tottenham og aller mest i Real Madrid.
Modrić har vært en svært viktig bidragsyter til at Real Madrid har vunnet Champions League hele fire ganger de siste fem sesongene. Mange tror ikke dette ville ha vært mulig uten en Modrić som har storspilt for Real Madrid.

Frenkie de Jong, fortsatt bare 21 år, har også alt som skal til for å dominere den europeiske toppfotballen de neste ti–tolv årene.
Atlético Madrids franske stjerne Antoine Griezmann, sa at Frenkie de Jong «er den beste motspilleren jeg har møtt. Det var umulig å ta fra ham ballen og han kontrollerte kampen mot oss» etter landskampene mot Nederland.

Det er selvsagt tabloid å klistre sammenligninger med noen av verdens beste fotballspillere gjennom tidene, på andre generasjoners spillere. Men både veteranen Modrić og unge de Jong tåler sammenligningen svært godt. De har mange av de samme egenskapene som Cruyff hadde som spiller for både Ajax og Barcelona.

Blikket for spillet og spilleforståelsen. Ballkontrollen og det eksplosive rykket. Rak rygg og hevet hode som sveiper etter valgmuligheter og hvor hodet aldri ser ned på ballen. Løper like fort med ball som uten. Retningsforandringer og temposkifter. Evnen til å gjøre andre gode og å styre kamper. Umulig å ta fra ballen. Skjermer alltid ballen med kropp mellom fot som fører ballen og motstander. Ballen er aldri fri.
Av de to er nok Frenkie de Jong enda mer lik Johan Cruyff enn Modrić. Han har dette ekstreme rykket hvor han bare løper fra to–tre motspillere med ballen i beina. Som Cruyff gjorde.

Når jeg ser Frenkie de Jong spiller fotball så er det til å skjønne at FC Barcelona var villige til å betale godt over 800 millioner kroner for å få ham. De ser nok det samme som oss andre. Her er det en spiller med eksepsjonelle kvaliteter, som kan styre spillet for katalanerne i mange mange år fremover.

Jeg husker da jeg vokste opp og fikk se kamper med Cruyff i hovedrollen, både for Ajax og Nederland. Jeg brukte brorparten av konfirmasjonspengene til å kjøpe fotballsko av typen Puma Johan Cruyff. For så å dra på løkka og drible og å føre ballen uten å se ned på den. Perfeksjonere «Cruyff-vendingen». Jeg ble ganske god på den – som mitt store idol på 70-tallet.

Real Madrid mot Ajax har (tre)dobbelt betydning neste tirsdag. Og den åpner en kjær minnebok med fantastiske fotballopplevelser. Jeg tror tirsdagen vil gi oss en ny stor opplevelse.

Er det noe rart man gleder seg til kampen?

Roar

Nyheter