STOKKE: Fotball, tilfeldighetens brutale spill
Champions League

Kjenner du ikke igjen navnene Ryan Mason og Nabil Bentaleb? De var begge unge og svært lovende – og de foretrukne midtbanespillere – da argentinske Mauricio Pochettino overtok jobben i Tottenham Hotspur.

Stjerne i dag, «glemt» i morgen. Det er fotballens brutale sannhet. En skade kan endre på alt, for alltid. Og gi helt andre retninger.

Tenåringen Nabil Bentaleb var stjerneskuddet som imponerte Pochettino nok til at han fikk 35 kamper for Tottenham som 19-åring. Så ble han skadet, og det var starten på slutten for hans karriere i hvit og blå drakt.

Den enes død, den andres brød.

I skadefraværet til Nabil Bentaleb fikk andre spillere sjansen. Spillere som Moussa Dembélé, Dele Alli og Eric Dier grep mulighetene begjærlig, og gjorde veien tilbake til førstelaget både kronglete, lang og omtrent umulig for Bentaleb.

Den nyskapte situasjonen taklet den unge spilleren med landskamper for Algerie dårlig. Han røk uklar med sin egen trener, og ble senere utlånt til tyske Schalke 04, som etter hvert ble hans permanente arbeidsgiver.

På samme midtbane som Nabil Bentaleb spilte også engelskmannen Ryan Mason. Også han i kategorien «svært lovende». Så talentfull at han spilte på det engelske ungdomslandslaget, og han fikk også sin debut på det engelske A-landslaget. 

Mason ble også skadet i en periode hvor han hadde spilt bra for Tottenham. Skaden holdt ham ute av førstelaget en lang periode, og han klarte aldri å få tilbake den samme rollen i laget igjen.

Mason ble solgt til Hull som 24-åring, karrieren skulle startes på ny, men i stedet så skulle dette bli starten på slutten for hans aktive fotballkarriere.

I en kamp mot Chelsea, kun seks måneder etter overgangen, var han involvert i en duell med Chelseas midtstopper Gary Cahill. Mason pådro seg brudd på hodeskallen, og kom aldri tilbake på fotballbanen igjen. Da var Ryan Mason 25 år gammel. 

Tirsdag kveld så spiller Nabil Bentaleb for Schalke 04 mot Manchester City i Champions League. Han fikk en ny sjanse et annet sted til å restarte karrieren, og har gjort det bra.

Bentaleb var kanskje Schalkes beste spiller i den første kampen. Tyskerne tapte 2–3 på hjemmebane, og han skåret begge målene.

Ryan Mason er i dag 27 år og blitt ansatt i Tottenhams trenerteam, men hans siste fotballkamp som aktiv var mot Chelsea den 22. januar 2017.

To ulike skjebner, for to svært talentfulle spillere, som spilte fast sammen på Tottenhams midtbane i 2014/15-sesongen.

Hva moralen og budskapet i denne historien måtte være?

Ta vare på dagen og nyt alle øyeblikkene, kanskje? Fremtiden vet vi ingen ting om. Ikke en gang morgendagen.

Roar

Nyheter