STOKKE: Ikke brattere for Rosenborg, men lengre…
Champions League

 

Hva jeg mener om at UEFA – over år – har ytterligere tillatt å øke forskjellen mellom David og Goliat, har jeg sagt så mange ganger at det ikke skal gjentas.

Jeg orker ikke.

Store penger har dessuten en betydelig større påvirkningskraft enn jeg noen gang vil få…

For å gå rett på sak, i fjor møtte RBK skotske Celtic fra Glasgow i kvalifiseringen til Champions League. Og tapte 0–1 over 2 kamper. Skal vi være dønn ærlige, og det bør vi jo være, så burde Rosenborg slått dem. Celtic var ikke bedre, men RBK evnet ikke å skåre mål mot gjerrige skotter over 180 minutter.

Plasteret på såret var å beseire Ajax, etter gnistrende prestasjoner av Samuel Adegbenro, og det ble gruppespill i Europa League i stedet.

Nivået på Ajax og Celtic er sånn omtrent nivået på lagene Rosenborg vil møte fremover.

Nytt av året er at Rosenborg må starte allerede i kvalifiseringsrunde 1. Også nytt av året er at Rosenborg, sammen med 33 andre lag, skal fighte om kun fire plasser gjennom den såkalte «Champions Route».

To lag er allerede kvalifisert til å spille Play-Off, med andre ord «finalekampen» for å komme til gruppespillet, og det er Young Boys, seriemester fra Sveits, og PSV, som vant i Nederland.

Ser man ellers på lagene i kvalifiseringen så er det mange gode lag, men de aller beste, og høyest rangerte, er allerede i gruppespillet.

Jeg registrerer at blant annet Red Bull Salzburg, Benfica, Dynamo Kiev, Spartak Moskva, BATE Borisov og Basel er blant lagene, men ingen av de lagene er bedre – også tidspunktet kampene går tatt i betraktning – enn at et godt Rosenborg kan vinne på Lerkendal.

Og det er også hele poenget mitt, en god Rosenborg-utgave, med mye løpskraft og godt angrepsspill, kan selvsagt nå et gruppespill i Champions League igjen.

Det er tøffe motstandere, men ikke umulige å beseire.

Det som er utfordringen i det nye formatet er at det kommer tøff motstand allerede i kvalifiseringsomgang nummer 2, om RBK kommer dit. Da venter igjen Celtic på den andre banehalvdelen. Om Celtic vinner mot armenske FC Alashkert.

Denne kvalifiseringsmodellen fordrer at man har et godt lag, og er en god utgave av seg selv i flere kamper på rad, enn tidligere.

Og siden avstanden mellom de aller beste og resten har blitt så mye større, så er det også riktig.

Fotballen trenger flere 4–3 kamper og ikke resultater som 7–0. Det er ingen tjent med.

Man skal være god for å få møte Real Madrid eller Manchester City.

Klarer Rosenborg å gjenskape 0–0 fra Celtic Park, og prestasjonen hjemme da de slo Ajax, da er ingen ting umulig.

Om man er sterk nok i trua….

De lagene som sier «UEFA har gjort dette umulig for oss», de som har resignert før de prøver, vil ikke klare det.

Når sveitsiske FC Basel, med jevne mellomrom, spiller gruppespill i Champions League, så kan selvsagt Rosenborg klare det også.

Det handler om å være god nok selv. Den aller beste utgaven av seg selv.

Selv om UEFA sender deg ut på en mye lengre reise, men ikke nødvendigvis en brattere en.

Men først skal Islands «Barcelona», Valur, beseires over to kamper.

Det kan bli tøft nok mot laget som ligner mye på Ranheim i modell. Et bitte lite budsjett, spillere som jobber ved siden av fotballen, men som spiller med hjerte og kvalitet.

Og de er gode hjemme. Rosenborg er herved advart.

Islandsk fotball har blitt til et stort og ubehagelig bananskall.

Roar

Nyheter