STOKKE: Landslagspauser til besvær
Champions League

En klubbtrener måles etter hvordan spilleren presterer på klubblaget – og derfor er det mer enn forståelig at de er bekymret hver gang de avleverer spillere til landslagssamlinger.

Det er også til å forstå at klubbtrenere for store klubber sier at de omtrent må ha dobbel dekning på samtlige plasser på laget.

I sesonger med sluttspill for landslag vil de beste spillerne for de største klubbene, og de beste nasjonene, spille kamper kontinuerlig i omtrent to sesonger på rad.

Med to kamper i uken, nesten uten pauser, så kan de viktigste spillerne spille rundt 60 kamper per sesong.

Og de beste presterer godt i brorparten av 60 kampene.

På grunn av alle pengene i dagens fotball er kravet til underholdning og resultat større enn noen gang før. Det betyr at de beste spillerne både må holde seg skadefrie og levere prestasjoner fra øverste hylle.

De beste spillerne er omtrent blitt til programmerte maskiner, designet for noe av det ypperste underholdningsindustrien har å tilby. Og de leverer. I kamp etter kamp.

Både AS Roma og Real Madrid, som møtes til dyst i Champions League denne uken, har hatt en svært trøblete innledning på sesongen.

Real Madrid har allerede tatt konsekvensen av det, og foretatt et trenerskifte, mens fremtiden også spøker for Roma-trener Eusebio de Francesco.

Med tap både for Real Madrid og Inter denne uken, så kan jobben være tapt for treneren som virkelig skapte seg et navn forrige sesong.

Det paradoksale er at begge klubbene omsider hadde funnet seiersrytmen etter en trøblete start på sesongen, da landslagene igjen krevde sitt.

Ikke før spillerne begynte å bli fullt ut restituerte etter sommerens fotball-VM, så krevde nyskapningen Nations League sitt.

For å tvære ut enda mer penger av fotballproduktet, så øker man like godt kampantallet for landslagene også.

Som betyr enda flere brudd på rutinene for spillere og klubber.

For klubbtrenerne forsvinner muligheten for kontinuitet i treningsarbeidet samt kontroll på aktivitet og påvirkning.

Verken Roma eller Real Madrid var til å kjenne igjen etter landslagpausen. Eller mer korrekt, de lignet på de svake utgavene av seg selv tidligere på høsten.

Roma var bleke borte mot Udinese og Real Madrid orket ingen ting og tapte alle duellene i bortekampen mot vesle Eibar.

Det er selvsagt feil å legge all skyld for de to tapene på oppdragene spillere har med landslaget, men å bryte rutiner når man er i flytsonen kan reversere alt.

Klubbene betaler astronomiske summer for de beste spillerne, og lønner dem mer enn fyrstelig. Da er det til å begripe at trenere, som lever under et stort press, ikke alltid er like begeistret over de samme spillerne må spille betydningsløse privatkamper.

Det er logisk.

Vi har mange eksempler på klubber som blir hardt rammet av skader på spillere på landslagsoppdrag.

Skadene kan utgjøre forskjellen på å vinne eller tape i den neste klubbkampen, og direkte besegle en treners skjebne.

Dessverre så betyr pengene så mye, at argumentene i mot et enda høyere kampantall for de beste spillerne, faller ned og pulveriseres på steingrunn.

The Show Must Go On.

Nyheter