STOKKE: Når fotballen binder folk tettere sammen
International Champions Cup

Husker dere hva som hendte sist Borussia Dortmund og Monaco møttes til dyst i Champions League?

Tre eksplosiver rammet Borussias spillerbuss på kampdagen, men heldigvis gikk det mye bedre enn hva man først fryktet.

Jeg husker denne episoden av to årsaker. Den ene fordi UEFA og Borussia ledelse ble enige om å spille kampen dagen etter.

Med andre ord tvinge avgjørelsen gjennom, selv om hjemmelagets spillere ikke hadde lyst til det, og fordi klubbens manager da, Thomas Tüchel, bannet i kjerka og talte beslutningstagerne imot.

Historien om hvordan Borussia Dortmunds supportere responderte, da Monacos tilreisende fans ikke visste hva de skulle gjøre da kampen ble utsatt, er enestående og vakker på samme tid.

Av mangel på overnattingssteder så åpnet de hjemmene sine for fansen fra fyrstedømmet, redde opp ekstra senger til overnatting og serverte dem mat.

Snakk om gjestfrihet, raushet og medmenneskelighet. En solskinnshistorie.

Like vakkert er ikke det som skjedde i ledelsen til Dortmund etter Tüchels ærlige – og sannsynligvis helt korrekte – utspill.

At han talte sin egen ledelse midt imot, og sa at det var sportslig uforsvarlig å spille kampen, ble på mange måter starten på slutten for jobben hans i klubben.

Som også viser mange av realitetene i dagens internasjonale fotball. Den handler om penger, posisjoner og makt. Og utfordrer du noens posisjoner, deres autoritet, da er det kroken på døren, selv for de med høy kompetanse og stor dyktighet.

Lucien Favre – en fagmann til fingerspissene – gjør i dag en utmerket jobb med sitt nye, purunge og spennende Dortmund-lag. Med Axel Witsel og Thomas Delaney i «maskinrommet» og en skadefri Marco Reus i form, tillates unge spillere som Jadon Sancho å skinne.

Monaco har tjent formidable summer på å selge de fantastiske spillerne som bergtok oss for to sesonger siden, men det har også gjort manager Leonardo Jardims jobb ytterst krevende. Kanskje for krevende.

Å erstatte topp internasjonale spillere over natten er en stor utfordring. For Jardim er den i øyeblikket så stor at mange tror han kan få sparken om det ikke snart snur.

Sist lagene møttes i Dortmund,  så ble det en forbrødring mellom de to lags supportere.

Jeg tror ikke Leonardo Jardim og Monaco blir møtt av et like gjestfritt hjemmelag i kveld.

Borussia Dortmund tar nye steg for hver kamp og spesielt offensivt spiller de på mange strenger.

Dette kan bli et svært underholdene oppgjør.

Og god stemning på tribunen når relasjonene fra det forrige oppgjøret skal videreføres i kveld.

Football – Connecting people.

I hvert fall i Dortmund.

Roar

Nyheter