STOKKE: Noen går alltid litt under radaren
Champions League

Noen går alltid litt under radaren. Slik som Lucien Favre.

Borussia Dortmund avsluttet den forrige sesongen hele 29 poeng bak Bundesliga-vinner Bayern München.

Snuoperasjonen Lucien Favre har foretatt på rekordtid, etter å ha sittet i sjefsstolen for de gule og sorte i et drøyt halvt år, må være en de sterkeste prestasjonene i europeisk toppfotball denne sesongen. Vinner de serien så er det kanskje den sterkeste. 

Borussia Dortmund er – per nå – i førersetet i serien, og kan vinne sitt første seriegull siden 2012.

Man kan saktens undre over resirkuleringen av fotballtrenere i den moderne fotballen, hvor de samme navnene blir nevnt hver gang trenerspørsmålet dukker opp.

Den eneste manageren som har fått det beste ut av den italienske «rebellen» Mario Balotelli, er Favre. På to sesonger under den dyktige sveitseren skåret Balotelli hele 43 mål. Og han spilte sin klart beste fotball i karrieren.

Favre, som sies å ha en sosial kompetanse som overgår de fleste, klarte dermed noe hverken Roberto Mancini, Jose Mourinho, Jürgen Klopp eller Patrick Vieira klarte. 

Det forteller mye om ham som leder. Og kanskje mest om hans mellommenneskelige egenskaper.

Lucien Favre er manageren som fikk Borussia Mönchengladbach tilbake til Champions League (Serievinnercupen) for første gang på 37 år, og i samme slengen fikk han fantastiske Marco Reus til å bli kåret til årets spiller i Tyskland.

Gjenforeningen mellom Favre og Reus har vært av den vakre sorten. Marco Reus har spilt fantastisk, og alle som følger med klubben vet at når Reus er god, er det synonymt med at Borussia Dortmund er gode.

Lucien Favre etterlever mottoet «er du god nok, så er du gammel nok». Da han førte Zürich til seriegull i hjemlandet Sveits, var snittalderen på laget han satte sammen til suksess, kun 21,5 år. Slå den.

Forandringen til det bedre for Borussia Dortmund denne sesongen, skyldes ikke astronomisk pengebruk, innkjøp av store stjerner for enorme summer, men Favres egenskaper til å få det beste ut av spillerne. Etablerte som uetablerte.

I den første kategorien kom både belgiske Axel Witsel (31) og danske Thomas Delaney (27). Begge har storspilt, og i den andre enden av skalaen, de uetablerte, så har unge Jadon Sancho (18) tatt pusten fra tyskerne etter overgangen fra Manchester City.

Som offensiv midtbanespiller i Sveits, så var omkvedet at Favre spilte geniale pasninger i rom som motstanderen hadde vanskelig for å lese. Den samme, offensive tankegangen prøver han også å overføre til sine lag som trener.

Dortmund er på sitt beste svært kreative, og spiller en hurtig, fremoverrettet angrepsfotball som kler mannskapet godt. De er samtidig mer opptatt av ballbesittelse og å dyrke pasningsspillet, og er dermed ulik intensiteten laget hadde under forgjenger Jürgen Klopp.

Forskutterer jeg tiden litt, til onsdag 13. februar, så møter Favre og Dortmund Tottenham på Wembley i åttendedelsfinalen i Champions League.

Den ser jeg veldig frem til. Fordi det forrige møtet mellom klubbene på Wembley, høsten 2017, ble et eventyr av en fotballkamp.

Holder dette helt inn for Favre og Dortmund, og de vinner serien, så kan jeg ikke forstå annet enn at sveitseren på 61 år, er aktuell for flere klubber på jakt etter dyktighet.

For Borussia Dortmunds skyld så får vi håpe at han blir der han er. Det vil legge et stort press på Bayern München om en fortsatt dominans i tysk fotball.

Det har Lucien Favre sørget for på rekordtid.

Borussia Dortmund og Lucien Favre, et av sesongens vakreste eventyr. Om tre måneder kanskje kronet til det aller vakreste eventyret.

Da er nok sveitseren på radaren til flere klubber.

Roar

Nyheter