STOKKE: «Nyforelskelsen» – og nå er det returkamp i Torino
Champions League

Drøyt halvannet år etter at nederlandske Ajax opplevde en av sine største nedturer, med tapet mot RBK i kvalifisering til Europaligaen, har de nå muligheten til å nå en semfinale i Champions League for første gang siden 1997.

Du hører av og til om det. Historien om de som forelsker seg i hverandre igjen for andre gang, i godt voksen alder. 

Jeg «forelsket» meg første gangen i Ajax, Johan Cruyff og Nederland i 1974. Total-fotballen, lekenheten, spillertypene og elegansen tok pusten fra en ungdom som var litt over middels interessert i fotball.

Og de tar pusten fra oss igjen i 2019. Som de også gjorde det på 90-tallet. Og på 70-tallet. Og alt er gjenkjennbart. 

En rød tråd fra 70-tallet, til 90-tallet og til sesongen 2018/19. En sterk rød tråd. En tydelig tråd.

Fotballen trenger sårt eventyr som det Ajax har gitt oss denne sesongen. Eventyr hvor dyktighet topper store penger og forutsigbarhet.

Før denne sesongen brukte Ajax, for første gang på lenge, mer penger enn de tjente på spillerlogistikk.

Klubben har god økonomi – en sterk og ansvarlig økonomisk drift – og de brukte omlag 250 millioner på å hente tilbake Daley Blind fra Manchester United, og de betalte drøyt 100 millioner på å hente serbiske Dusan Tadic fra Southampton.

Eller en utgift til inntekts ervervelse som det også heter.

Investeringene har allerede materialisert seg. De totalt 350 millionene er for lengst gått i pluss, etter at Frenkie de Jong ble solgt til Barcelona (fra sommeren) for over 700 millioner. Som kan bli til 800 millioner om de Jong slår til. 

Investeringene, en dyktig trener, samt en klubb med en urokkelig tro på det de holder på med, har gitt en enorm gevinst.

Ajax har tatt fotballeuropa med storm denne sesongen.

Mange av samme spillerne som tapte for RBK, er blitt halvannet år eldre.

Det beste av alt er at Ajax gjør det på sin måte. Gjennom å spille hurtig pasningsfotball med stor bevegelse og tempo, krydret med teknisk brillianse og eleganse.

Og gjennom feiende flott angrepsspill. Som mot Real Madrid på Santiago Bernabeu, da de herjet og vant 4–1. 

Ajax peker litt nese til klubber som strør om seg milliarder på spillerkjøp, og viser gang etter gang at det er mulig å utvikle sine egne spillere og introdusere dem på A-laget sitt.

Mot Juventus i den første kampen i kvartfinalen, da Ajax var klart best tross 1–1 i målprotokollen, kastet trener Erik Ten Hag innpå den yngste på benken, som den første innbytteren.

Jurgen Ekkelenkamp, 19 år, er et stort talent, har gått gradene i Ajax, er fortsatt uerfaren, men får allikevel spilletid mot et av de mest erfarne lagene i denne turneringen. Det er imponerende å se den tilliten de gir unge spillere som forteller «vi tror på dere».

Det er ikke tilfeldig at Ajax slipper til unge spillere på A-laget sitt, det er et vedtak. De som utviser et stort nok talent skal få spilletid.

5-6 av spillerne som spiller fast på laget er 22 år eller yngre. Det er beviset på hva Ajax handler om. God spillerutvikling.

Dessverre må den glitrende offensive backen Nicolas Tagliafico sone karantene i returkampen som spilles på førstkommende tirsdag i Torino. Det hullet kan bli tungt å fylle for Ajax.

Uansett hvordan det går har Ajax vært sesongens store positive overraskelse. De har feid gjennom turneringen, helt til kvartfinalene, som en fønvind – og fått mange fotballhjerter til å slå litt raskere.

Som de nå fremstår, så velspillende og fulle av selvtillit, så forbauser det ingen om eventyret bare fortsetter inn i semifinalene.

På bekostning av Cristiano Ronaldo og Juventus.

Så gode er Frenkie de Jong og Ajax anno april 2019. 

Sent tirsdag kveld så har vi svaret. Om eventyret stopper for denne gangen i Torino, eller om det fortsetter mot vinneren av oppgjøret mellom Manchester City og Tottenham.

Roar

Drøyt halvannet år etter at nederlandske Ajax opplevde en av sine største nedturer, med tapet mot RBK i kvalifisering til Europaligaen, har de nå muligheten til å nå en semfinale i Champions League for første gang siden 1997. Du hører av og til om det. Historien om de som forelsker seg i hverandre igjen for […]
Nyheter