STOKKE: Real Madrid, fotballens «luksusfelle»
Champions League

Vi kan lete og dypdykke etter årsaker til at Real Madrid har problemer, og blant annet har tapt tre hjemmekamper på rad, grave oss ned i statistikker for å finne ut hva og hvorfor, men svaret er såre enkelt. Klubben har lent seg trygt på Cristiano Ronaldos utrolige 450 mål på ni sesonger.

For å dvele litt ved historien. Real Madrid har alltid vært klubben for de store stjernene – begrepet Galácticos er knyttet opp mot klubben – og dette har gjort klubben uimotståelig i sine beste utgaver, og håpløst naive i andre.

Fordi klubbens storhet og mange stjerner har gitt dem friheten til kun å vie oppmerksomheten rundt eget spill, og at de har sluppet å å hensynsta motstanderen i særlig grad.

De er bortskjemte med at stjerner, ekstreme individualister, som Cristiano Ronaldo har levert når kampene har vært store nok for klubben. Derfor har de også vunnet Champions League fire av de siste fem sesongene.

Real Madrid er feiende flotte å se på i sine medgangsperioder. De er mektige, sprudlende, offensive, uimotståelige og effektive.

Om noe lag kler floskelen om at det er bedre å vinne 4–3 enn 1–0, så er det de hvitkledde fra Spanias hovedstad.

Real Madrid var sannsynligvis ikke godt nok forberedt på et liv uten Cristiano Ronaldo. Ikke godt nok forberedt på det enorme tomrommet tidenes beste målskårer etterlot seg. Uten portugiserens magiske evne til å avgjøre fotballkamper, synliggjør det også klubbens klare svakhet, og akilleshæl. De eier ikke kultur til å forsvare seg kollektivt.

Sergio Ramos har vunnet alt som vinnes kan som midtstopper, og litt til, både med klubb- og landslag, mens hans midtstopperkollega Raphaël Varane er nyslått verdensmester med Frankrike. Men de ser av og til ut som «bambier på isen» når det kollektive forsvarspillet går i oppløsning.

De får for liten hjelp.

For tiden brenner Real Madrid de største målsjansene, og bakover på banen renner målene inn som glødende lava fra en illsint vulkan.

Og alt henger sammen.

Selv i perioden i fjor da Real Madrid vant fotballeuropas gjeveste turnering for tredje år på rad, så slapp de inn mål i elleve av de siste tolv kampene de spilte. Og denne vinteren har klubben fått baklengsmål i ti av de siste elleve kampene.

Slikt blir det ikke seriegull av. Ikke god stemning heller.

Fordi klubben i denne perioden er dårligst der fotballkamper som oftest avgjøres, innenfor de to sekstenmeterne.

Mot Barcelona i de to nylig tapte hjemmekampene produserte Real Madrid nok sjanser til å få et mye bedre resultat. Defensivt så taper de den taktiske duellen klart på poeng. Eller er det på teknisk knockout?

Barcelona utnytter at Real defensivt forsøker å presse dem høyt i 4-1-4-1.

Real flyttet Toni Kroos og Luka Modrić høyt, og lar Casemiro ligge igjen som «pivote» – et skjold foran sine egne stoppere. Dette utnytter Barcelona bedre enn noen annen klubb, og de flytter kantene inn i rommet Kroos og Modric etterlot seg.

Ingen klubb er flinkere til å spille ballen inn i rom som motstanderen etterlater seg enn det Barcelona er, og når spillere som blant annet Modrić i tillegg lar seg lokke til å bryte ut av det kollektive presset, og jage etter ballen hos midtstopperne, da er skaden uopprettelig.

Real Madrid havner i defensiv ubalanse. Igjen og igjen. Og skal forsvare rom som er like store som en viss presidents selvbilde. Når Barcelona i tillegg skåret først i begge kampene, er hjemmelaget spilt sjakk matt.

De blir enda mer udisiplinerte defensivt, etterlater seg enda større rom og frustrasjonen avdekker i tillegg store individuelle feil. Som at de ikke markerer innenfor egen sekstenmeter, selv når de er i overtall.

Med Cristiano Ronaldos målsnitt på over 50 mål per sesong, og cirka 20 målgivende pasninger, så kunne klubben godt leve med at en spiller som Marcelo var verdens beste offensive back. Og defensivt var veldig svak i posisjonsspillet.

Dette går ikke i 2019.

Manager Santiago Solari har en enorm utfordring. Skal han forsette som før, dyrke kulturen og fokusere på at dette snur, at spillere som unge Vinícius, erfarne Karim Benzema og mange av de andre godt voksne, men fremdeles dyktige ballspillerne, begynner å skåre mer, slik at baklengsmålene som garantert kommer, gjør mindre skade?

Eller starte å endre på kulturen, trene mer på at fotballspillet tross alt har både et eget spill og motspill når motstander har ballen? Rett og slett bli bedre kollektivt defensivt, og mindre avhengige av å ha offensive spillere som pøser inn med mål for å vinne kamper?

Selv om Real Madrid trøbler nå, etter at Ronaldo dro til Torino, så vil jeg ikke avskrive klubben fra å vinne Champions League igjen.

Jeg tror det ikke, men jeg blir ikke sjokkert om det skjer. Kultur aper man definitivt ikke med.

Toppnivået til Real Madrid er fremdeles skyhøyt offensivt, men de er ikke en klubb som evner å vinne 1–0 på en dårlig dag.

Real Madrid må kompensere for Ronaldos mål med enda bedre kollektiv dyktighet. Det er selvsagt mulig. Så mange gode offensive spillere har de fortsatt.

Men de har ingen som på egen hånd kunne kompensere for defensive svakheter, med 450 mål på ni sesonger.

Det er historie. En surrealistisk historie. Skapt av en målskårer fra en annen planet. Og han har etterlatt seg et tomrom ingen ante konsekvensene av.

Ikke før nå.

Og hva blir det endelige svaret til sommeren? Nye storkjøp, som Chelseas fantastiske Eden Hazard og PSGs unge fenomen Kylian Mbappé, eller Neymar?

Da er det jo bare å fortsette som før. Å rendyrke sin egen kultur. De blir ikke kongene av Spania av det, Barcelona er bedre kollektivt, men de kan fortsette å være den dominante klubben i Europa.

Det er også kultur. En kultur ingen kler bedre enn Real Madrid.

Det er nok å nevne spillere som Luis Figo, Michael Laudrup, Roberto Carlos, Zinedine Zidane og  Cristiano Ronaldo.

X-faktoren er middelet. Og våpenet.

Og som nå, svakheten.

Fordi x-faktoren for lengst har meldt adresseendring.

Man er tvunget til å ta det innover seg. Enten man vil eller ei.

Tre hjemmetap på rad for første gang på 15 år, svir der det gjør vondest. I stoltheten.

Og stolthet har Real Madrid mye av.

Roar

Nyheter