STOKKE: Verdens beste 18-åring?
Champions League

Når FC Barcelona hensynstar en 18 år gammel motstander, og anser ham som Real Madrids største trussel i et prestisjetungt Clásico, da er du litt over gjennomsnittet god.

Og selv da er det 18-åringen spilleren som er den største trusselen mot mektige Barcelona.

Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior, kalt Vinicius Jr, er en av svært mange unge, eksepsjonelle talenter født dette årtusen. Og som har talentet til å bergta fotballverden de neste 15 årene.

Det er vanskelig å se at noen tenåringer har kommet lengre enn ham.

Med en ekstrem fart, ballkontroll, dribleferdigheter og selvtillit så er han en stor trussel, spesielt i kontrings- og overgangsspillet når motstander har etterlatt seg rom.

Han er modig, skyter fart og prøver så kjapt som mulig å komme innenfor motstanderens 16-meter. Søk opp skåringen til Karim Benzema mot Ajax nylig, så ser dere et godt bilde på det jeg skriver og mener.

Vinícius mister ikke oversikten selv om farten er stor og rommene trange – litt som Messi – han beholder oversikten, og evner å frispille medspillerne likevel. Noe som skiller klinten fra hveten blant fotballspillere.

Selvsagt har «guttungen» svakheter, slik som avslutningene. Han brenner fortsatt alt for mange målsjanser i kategorien «bør skåre mål på».

Det får vi håpe at kommer. Men også tillate oss å være imponert over HVOR mye han skaper med ballen i beina i hver eneste kamp.

På to kamper mot Barcelona, med få dagers mellomrom, så kom han til avslutning et tosifret antall ganger. Og selv om skåringen uteble, er det imponerende tall.

Vel så viktig er det for Real Madrid at de etablerte spillerne tar større ansvar, og ikke overlater det til dette pur unge stjerneskuddet alene. Han må slippe mye ansvar, kun få ha frihet til å fortsatt utvikle alle deler av spillet sitt.

Tirsdag skal han i aksjon igjen, da kommer «utviklingsfabrikken» Ajax på besøk.

Da tror jeg også skåringen kommer. Sjanser kommer han garantert til å skape mange av.

Og hvem skulle trodd at en 18-åring er spilleren motstandere av Real Madrid, Champions League-vinnere fire av de siste fem sesongene, frykter mest?

Det forteller to ting; hvor god Vinícius er og hvor langt han er kommet, samt at ikke alt går på skinner for Real Madrid denne sesongen.

Det siste kan fort snu. Toni Kroos og Casemiro må finne tilbake til storformen igjen. Og gi guttungen enda bedre hjelp.

Det fortjener han.

Roar

Nyheter