STOKKE: Young Boys er blitt voksne
Champions League

Young Boys feiret nylig sitt første seriegull på over 30 år med å kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League for første gang.

Klubben som er fra Sveits fjerde største by, Bern, med sine cirka 130 000 innbyggere, er det beste motargumentet til alle som avviser muligheten for at norske lag kan kvalifisere seg til Europas største klubbturnering.

Kan de, kan vi. Det handler om å være gode nok på alle områder i en klubbdrift, og det handler om å få maksimalt ut av pengene som investeres.

For alle de som snakker om at for lite penger er en begrensende faktor: BSC Young Boys har et budsjett på drøyt 250 milioner norske kroner.

Strukturen i Young Boys er interessant. De har en tydelig forretningsidé og en tydelig utviklingsplan for sporten.

De har erkjent – og akseptert – at de er en «selgende klubb» – en strategi som forøvrig har vært svært innbringende. De siste to sesongene har de solgt spillere med over 200 millioner kroner i fortjeneste. Spillere som ble kjøpt rimelig, utviklet og så videresolgt.

Det beste eksempelet er midtbanespilleren Denis Zakaria som ble kjøpt for en «slikk og ingenting» fra Servette, utviklet seg mye i løpet av to år i klubben, og ble solgt til Borussia Mönchengladbach for over 100 millioner kroner.

Young Boys har et veldrevet ungdomsakademi, og de har i tillegg god oversikt over spillermarkedet.

Majoriteten av spillerne i klubben er fra Sveits, og de som hentes utenfra skal heve kvaliteten på laget, være fransktalende for å lettere kunne tilpasse seg kulturen i klubben.

Laget har en definert spillestil, med høyt, aggressivt press og lynhurtige angrep og omstillinger. For å kunne gjennomføre denne krevende spillestilen har de vært svært dyktige til å finne de spillerne som passer inn.

Laget er fysisk veldig sterkt, vonde å møte og spillerne løper mye og fort. De er et bunnsolid kollektiv som er svært vanskelige å møte i deres egen lekegrind.

Klubben er ærlig på at ingen som kommer kun for høye lønninger er aktuelle for dem, de vil ha spillere som vil utvikle seg sportslig. Sultne spillere er et stikkord.

De har vært dyktige til å hente lovende spillere som har stagnert og fått lite spilletid i andre klubber, men også hentet noen få erfarne spillere som fortsatt er sultne på å fortsette fotballkarrieren i deres klubb.

Summen av dette har blitt en bra miks av unge og sultne spillere, sammen med erfarne spillere som har rutine som er god å ha for en klubb som ikke er bortskjemte med å vinne trofeer.

Young Boys ser også ut til å ha tålt godt å bli seriemester igjen for første gang på 32 år, og laget har brukt sommeren godt. I øyeblikket er de helt suverene i sin hjemlige serie.

Det gode utviklingsarbeidet, det harde arbeidet over tid, har høstet frukter, og er de heldige med trekningen, så kan det bli et besøk av både ett og to topplag i høstens gruppespill.

Stade de Suisse kan nå få stiftet bekjentskap med Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Agüero, Luka Modrić, Mohamed Salah eller noen av de andre stjernene som er å finne i turneringen.

I tillegg så kan BSC Young Boys plusse på drøyt 200 millioner kroner på kontoen. Som heller ikke er helt uvesentlig i denne sammenhengen.

Moralen er: se til Sveits.

Se til Bern. Se til Young Boys. Kan de, kan vi.

Nyheter