STOKKE: «Zizou» fikk bare det beste ut av dem
Champions League

 

Legenden Zinedine Zidane er en av tidenes beste fotballspillere. Noen vil si den beste. Etter kun to og et halvt år som manager i Real Madrid, viser statistikken at han er en av de mest suksessfulle gjennom tidene i den mektige klubben.

I forhold til det korte tidsaspektet han regjerte er han den mest suksessfulle.

Zidanes reise med Real Madrid var merkelig å følge. Dag ut og dag inn, uke inn og uke ut, diskuterte fotballeksperter og -fans kvaliteten på jobben han utførte.

Hva var Zidanes «stempel» på laget, hvor var utviklingen, og hva var egentlig hans intensjoner?

Høsten 2018 så har vi alle svaret. Zinedine Zidane hadde en leders aller aller viktigste egenskap – det å få det beste ut av mennesker han var satt til å lede. Så enkelt og så vanskelig.

Skape et miljø hvor ferdighet, kompetanse, trivsel og ambisjoner driver prestasjonsgruppen til nye høyder.

En eksklusiv gave forbeholdt de med den beste sosiale kompetansen.

Han var ingen klovn og bajas på sidelinjen, han verken ropte og skrek under kamp. Det var ingen store fakter og gestikuleringer, det var kun verdighet, sindighet, trygghet, klokskap og en slående naturlig autoritet.

Spillerne i rampelyset og sirkusmanesjen, treneren trygt i bakgrunnen.

Dette gjaldt såvel på sidelinjen, som i omgangen med media.

På sin lavmælte måte, kun med bruk av «innestemme», ledet Zidane, i løpet av 149 fotballkamper, Real Madrid til 9 trofeer.

Han ble den første, og kanskje den siste, manageren som vant Champions League-trofeet, tre ganger på rad. Og han gjorde det altså på to og en halv sesong.

De som kjenner Real Madrid best, sier at Zinedine Zidane skapte tidenes beste atmosfære på treningsfeltet til klubben.

Han laget en treningshverdag som spillerne elsket, ble motivert av, og som på mange måter var skreddersydd etter deres ønsker.

Zidane, som var en fantastisk individualist selv, og var nok dyktig til å overføre sine erfaringer fra tiden som spiller, til sin trenergjerning.

Franskmannen – som selv har vunnet alt med klubb og landslag – vet viktigheten av god stemning i en spillergruppe. At spillerne trives og har det bra er en klar forutsetning, uansett nivå.

Og her lå kanskje mye av hemmeligheten. Han vet hva som motiverer, eller demotiverer, de største fotballspillerne.

Og han var trygg nok på seg selv til å gi dem den plassen og rommet de største spillerne krever og trenger.

Han prøvde ikke å endre på sin største stjerne, Cristiano Ronaldo. Han bygde laget rundt hans enorme apetitt for mål og lot ham skinne. Til det beste for alle.

Sannheten er at franskmannen overtok en veletablert spillergruppe. Han kjøpte ingen store navn, Galácticos, i sin tid, men fikk det beste ut av «gamle sirkushester». Samt introduserte han yngre spillere, ga dem tillit, og fikk fornyet energien i troppen.

Zinedine Zidane var kjent for å gjøre mange riktige valg som fotballspiller, og gjorde ikke så mange feilvalg i perioden han ledet Real Madrid som trener heller.

Valget han gjorde etter finaleseieren over Liverpool i Kiev, virker tilsynelatende å være både gjennomtenkt og klokt det også.

Han skjønte kanskje at det ikke ville være mulig å gjenskape suksessen med en spillergruppe som er (over)moden for et generasjonsskifte.

Og overlot i stedet ballen til Julen Lopetegui.

Den tidligere spanske landslagstreneren opplever at det er vanskelig å fylle skoene etter både Zinedine Zidane, og Cristiano Ronaldo.

Kanskje er det også umulig.

Tiden den franskportugisiske duoen hadde sammen i Real Madrid, er til for historiebøkene.

To av de aller største fotballpersonlighetene gjennom tidene inspirerte hverandre og resten av klubben til en eventyrlig reise.

Ni trofeer vant de sammen, mye takket være de 113 (!) målene Ronaldo skåret i den perioden de var sammen.

Det er mange veier som fører til Rom, men det er færre veier som fører til suksess.

Zinedine Zidane var tydeligvis aldri i tvil om retningen da han overtok Real Madrid.

De som ikke skjønte det da, skjønner det i hvert fall nå.

Det er ofte først i ettertid man ser storheten i prestasjoner. Eller blir tvunget til å innrømme den.

Roar

Nyheter