VELAND: Ivan den undervurderte
Champions League

Det snakkes selvsagt alltid om Lionel Messi. Arthur er den nye Xavi. Dembélé er en av verdens mest spennende spillere. Piqué er sjefen i forsvaret, og ter Stegen stopper det meste bak der. Men la oss ikke glemme Ivan Rakitic.

Da Real Madrid og Barcelona møttes i serieoppgjøret for halvannen uke siden var José Mourinho gjest i studio hos beIN Sports. Man kan godt ha delte meninger om portugiserens lynne, humør, retorikk og innsats som trener for Manchester United, men få kan betvile hans evne til å se og analysere fotball. En merittliste som Mourinhos får man ikke av tilfeldigheter, ei heller mister man alt av evner eller kvaliteter av noen troféløse sesonger.

Det jeg bet meg mest merke i av Mourinhos ord i løpet av nevnte sending var at han sa at Ivan Rakitic er en av de mest undervurderte spillerne i verden. De siste dagene har jeg tenkt mer og mer på Mourinhos påstand, og jeg har blitt mer og mer enig. Da Luka Modric ble kåret til verdens beste fotballspiller i 2018 etter prestasjonene for Real Madrid og Kroatia, var det overraskende få som snakket om Ivan Rakitic. Han ble nummer 19.

Noe annet José Mourinho sa i forbindelse med Ivan Rakitic er at han burde bli bedre på Instagram, for å bli lagt mer merke til. Om enn med en spøkefull tone, så ligger det litt sannhet i dette. Rakitic stikker seg ikke ut. På engelsk Wikipedia har de største og mest populære Barcelona-spillerne fått (be)skrevet lange betraktninger om alle sesongene de har spilt i klubben. På Ivan Rakitics Wikipedia-side er de tre siste sesongene hans oppsummert med til sammen tre setninger, og den ene setningen er at José Mourinho kalte ham undervurdert.

Heldigvis er det ingen sammenheng mellom sosiale medier-bruk og kvalitet på fotballbanen.

Ivan Rakitic er kanskje Barcelonas og Ernesto Valverdes mest anvendelige spiller. Jada, Ousmane Dembélé kan spille på begge kantene, Lionel Messi kan ha utgangsposisjon overalt på gresset, Sergi Roberto har vært innom de fleste posisjoner på banen i løpet av karrieren, men kroatens evne til å gjøre akkurat den jobben som kreves, nesten til enhver tid og i enhver setting, er bemerkelsesverdig god.

I utgangspunktet kan man sette de fleste Barcelona-midtbanespillere i en form for ”bås”, om man er lite nyansert og opptatt av svart/hvitt. Sergio Busquets er det bunnsolide ankeret som flytter hodet raskere enn beina, Arthur Melo er ballsentralen som får savnet etter Xavi til å minke gradvis for hver måned som går, Carles Aleñá er stortalentet som skal bære den noe tynnslitte La Masía-arven videre de kommende årene, Sergi Roberto representerer gjennombruddshissigheten kombinert med løpskraft.

Ivan Rakitic har forflytningsevne, arbeidskapasitet, pasningssikkerhet, løpskraft, skuddfot, kreativitet, spilleforståelse, mentalitet, hjerte, hjerne og forståelse. Forståelse for spillet og forståelse for hva han kan bidra med til enhver tid.

Dersom Sergio Busquets trenger en mer mobil spiller ved sin side i en doble pivote; Ivan Rakitic. Dersom Lionel Messi trenger en spiller bak seg for å ta et ekstra tak defensivt; Ivan Rakitic. Dersom Gerard Piqué og Samuel Umtiti trenger et ekstra skjold foran seg; Ivan Rakitic. Dersom Jordi Alba trenger noen til å dekke området ut mot venstre korridor når han selv tar turen frem i angrep; Ivan Rakitic. Dersom Arthur Melo trenger noen å spille veggpasninger med; Ivan Rakitic. Dersom Ernesto Valverde trenger noen til å spille 41 av de 44 første kampene i løpet av sesongen, etter et langt og krevende verdensmesterskap sommeren i forveien; Ivan Rakitic.

Den 31 år gamle kroaten er født i Sveits av kroatiske foreldre med bosnisk familie på morssiden, han har spilt fotball i Sveits, Tyskland og Spania, og han snakker både tysk, serbokroatisk, engelsk, italiensk, fransk og spansk. Da han flyttet til Sevilla i 2011 kunne han dog ikke et eneste ord på spansk foruten hola (hei), cerveza (øl) og adiós (ha det). Likevel var han fast bestemt på to ting da han og hans bror satt i hotellbaren i den andalusiske byen kvelden før han skulle skrive under for klubben; han skulle bli en suksess på fotballbanen og han skulle gifte seg med servitrisen som serverte ham kaffe og Fanta.

Suksess? Ja, jøss. 279 kamper har det blitt for Sevilla og Barcelona. Europa League med Sevilla i 2014. Seriemesterskap i 2015, 2016 og 2018 og Champions League i 2015 for Barcelona. Copa del Rey fire sesonger på rad. VM-finale med Kroatia i 2018.

Giftemål? Raquel Mauri har nå blitt Raquel Mauri Rakitic.

Det sier noe om viljestyrken til 31-åringen.

Da Barcelona vant Champions League i 14/15, scoret Ivan Rakitic målet som lot roen senke seg over Camp Nou i returoppgjøret mot Manchester City i 8-delsfinalen. Han scoret også etter fire minutter av finalen mot Juventus. Da Barcelona, så vidt det var, trakk det lengste strået i LaLiga i 15/16, scoret Rakitic viktige mål mot både Deportivo La Coruña, Rayo Vallecano, Villarreal og Real Betis. Sesongen etter scoret han mot blant andre Atlético Madrid, Real Madrid og byrival Espanyol. Forrige sesong scoret han mot blant andre Juventus og Valencia. Denne sesongen har han scoret et kremmerhus mot Tottenham, vært med på å starte snuoperasjonen mot Sevilla i Copa del Rey-kvartfinalen og blitt matchvinner i El Clásico.

Han har startet alle de seks siste kampene mot Real Madrid som har endt med fire seire og to uavgjorte. Han startet da Barcelona vant El Clásico med 4-0 i Madrid, 3-2 i Madrid (med scoring), 3-0 i Madrid, 5-1 i Barcelona, 3-0 i Madrid og 1-0 i Madrid (med scoring). Han startet alle de syv kampene i sluttspillet da Barcelona vant Champions League i 14/15. Da man ble eliminert fra samme turnering sesongen etter mot Atlético Madrid satt Ivan Rakitic på benken da Antoine Griezmann scoret det avgjørende målet. Da Barcelona ble revet sønder av sammen i Paris i februar 2017 satt Ivan Rakitic på benken og da Barcelona stod for Champions League-historiens villeste snuoperasjon tre uker senere var han med fra start. Han har startet alle de fire Copa del Rey-finalene Barcelona har spilt og vunnet i løpet av Ivan Rakitics tid i klubben.

Så er det jo selvsagt ikke slik at Barcelona aldri har gått på en smell med Ivan Rakitic på banen, og det som smerter mest er tremålstapet i Roma for et år siden. Den husker alle i og rundt Barcelona, som et åpent sår som både verker og klør. Motgiften ligger i suksess og troféer, og den videre veien mot Champions League-finalen i Madrid går gjennom og forbi Lyon.

Real Madrid forsvant hodestups ut av turneringen for åtte dager siden. Los Blancos fikk i går selskap nedover sklia av byrival Atlético Madrid. Valencia traff den iskalde vannet allerede i november. Barcelona er det eneste gjenværende laget fra LaLiga i Champions League, og det er mang en katalaner som frykter kveldens kamp. De frykter Nabil Fékir. De frykter en ny snuoperasjon/overraskelse à la Ajax, Manchester United og Juventus.

Heldigvis for katalanerne ligger det enda mer logikk i at Lyon frykter Barcelona, Lionel Messi og Ivan Rakitic.

Ikke Ivan den grusomme, men Ivan den undervurderte.

Petter

Nyheter